~ Kuka tuntisi joulun paremmin kuin lapsi pehmein kätösin?
Hän koskee ruutua sormellaan, ja hiutale sulaa lennostaan, ja pimeä ruutu valkenee, ja tähti suurena säteilee. ~

lauantai 1. lokakuuta 2011

Talolyhdyt


No niin, toivotaan, että tämä teksti tulee nyt julki sellaisena kuin haluan!
Poistin itse asiassa ihan ensimmäisen tekstini, koska mua häiritsi,
kun se oli ihan eri näköinen, enkä osannut sitä muuksi muuttaa :/

Mutta siis, iloisiin asioihin! Olen rakennellut meidän takkaleivinuunin päälle talolyhdyistä pientä "kylää" ja nyt siellä on jo kolme tönöä :) Lisäksi siellä on Partyliten kuuset.


Joulu hiipii jo mieleen yhä useammin ja myönnettäköön;
olen kuunnellut salaa jo vähän joululaulujakin :)

***
Olen myös miettinyt jo jonkin verran lahjaideoita läheisille ja myös, mitä voisin itse tehdä.

Eräänä vuonna tein havupalloja, jotka olivat todella tykättyjä :)


Yhtenä vuonna tein itse sinappia, toisena toffeeta, kolmantena Daim-pipareita (jotka olivat myös pidettyjä) ja olen tainnut myös viedä ainakin anopille jouluista leipää.
Toissavuonna tein piparkakkutaloja.

Tänä vuonna mietin jälleen, että voisin leipoa jotain...

~ Kuorrutettu kahvikakku esim. kentakilainen kakku,
johon hyvä ohje löytyy täältä tai täältä löytyvä kuorrutettu maustekakku.

~ Itse tehdyt karamellit jossain kivassa purnukassa esim.

VALKOSUKLAA-KARPALOFUDGET
100g kuivattuja karpaloita
100 valkosuklaata
2dl kuohukermaa
2dl sokeria
2rkl hunajaa
4rkl voita
2tl vanilliinisokeria
1-2rkl inkiväärihilloa

Rouhi valkosuklaa karkeaksi rouheeksi. Mittaa kerma ja sokeri paksupohjaiseen kattilaan. Kuumenna seosta hitaasti samalla hämmentäen, kunnes se kiehahtaa. Lisää hunaja ja voi. Anna kiehua hiljaa kuplien ilman kantta noin 15 minuuttia muutaman kerran sekoittaen, kunnes seos sakenee ja on 116-asteista. Voit testata sen tiputtamalla seosta kylmään veteen ja jos pisarat jähmettyvät, on seos valmista. Ota kattila pois levyltä ja lisää rouhittu valkosuklaa, vanilliinisokeri ja inkiväärihillo. Kääntele lopuksi joukkoon kuivatut karpalot ja vatkaa seos tasaiseksi. Kaada seos leivinpaperilla vuorattuun vuokaan (15x20cm) ja anna seoksen jähmettyä. Leikkaa terävällä, öljytyllä veitsellä levystä paloja (2x2cm). Säilytä jääkaapissa.

~ Joululimppu ja siihen vaikka juuston ystävälle erilaisia juustoja

Nyt kutsuu iltapala ja tv.. Hyvää yötä :)

***
Lisäys:

Tuli vielä mieleen, että voisi myös kerätä nyt ennen lumien tuloa koristeita kukka-asetelmia varten ja tehdä niitä lahjaksi. Sammalta, jäkälää, puolukanvarpuja, käpyjä... Ennen vanhaan teinkin aina tädilleni kukka-asetelman joululahjaksi ja hän tykkäsi kovasti..

Havuistahan voi myös tehdä ovikransseja tai miksei taas havupallojakin,
joihin laittaa vaikka jouluiset valot mukaan.




2 kommenttia :

  1. Ihanan tunnelmallisia talolyhtyjä! :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos Enna :) Oon nyt aivan ihastunut noihin talolyhtyihin ja haluaisin niitä joka paikkaan :)

    VastaaPoista