Hyvää Pyhäinpäivän iltaa!
Me ollaan vietetty pyhäpäivää rauhallisesti kotosalla ulkoillen ja illan hämärissä haudoilla käyden. Viriteltiin lisää valoja ulos ja nyt näen niitä enemmän tästä työhuoneen ikkunasta, niin voi aina töiden lomassa lepuuttaa silmiä kauniissa valoissa.
Mulle pyhäinpäivä on aina merkinnyt rauhoittumista ja hetkeä muistella poisnukkuneita läheisiä. Lapsille se on myös kuitenkin jännittävää aikaa, koska Halloweenilta ei vain voi välttyä kaupoissa käydessä ja koulun naamiaisjuhlissa. Joten on meille hieman Halloweeniakin laitettu lasten toiveesta. Kurpitsoita koristeeksi ja ötökkämuffinseja herkuiksi. Isompi tyttö on myös järjestänyt ns. pakohuoneita meille muille omaan huoneeseensa.
⭐⭐⭐
Nappasin Joululaisen blogista jouluhaasteen ja tässäpä mun vastauksia kysymyksiin. Jos innostuit listan laatimisesta, haastan sinut tarttumaan haasteeseen.
Viisi sanaa jotka tulevat mieleesi kun kuulet sanan "joulu"?
Rauha, perinteet, kinkku, joulukuusi, joululaulut.
Mulle joulu on aina ollut rauhoittumisen aikaa. Vuoden kiireet jää taakse ja nautitaan vain tunnelmasta.
Aiotko tehdä jotain eri lailla tänä jouluna viime vuoteen verrattuna?
Tänä vuonna joulufiilis on ollut hyvin aikaisessa. Jo lokakuun puolella mietin tähtien laittamista ikkunoihin ja ulkona on jo useammat valot luomassa tunnelmaa pimeyteen. Ajatuksena on, että tänä jouluna ei tulisi kiire. Joululahjojakin olen jo katsellut ja niitäkin voisi jo alkaa pikkuhiljaa ostamaan, niin ei nekään pääsisi niin stressaamaan. Joulupukin vierailua täytyy vielä miettiä lähempänä, että tohtiiko sitä joulupukkia sisälle päästää (ellei hän tulisi lähipiiristä). Minun iäkkäämmät vanhemmat on myös yleensä käyneet meillä jouluaattona ja sitäkin täytyy katsoa lähempänä, että pitääkö tänä vuonna poiketa perinteistä.
Jatka lausetta: "Ei joulua ilman..."."?
.. aitoa joulukuusta. Mun joulu alkaa toden teolla siitä, kun joulukuusi kannetaan pirttiin ja koristellaan. Siinä on sitä vanhan ajan tunnelmaa, muistoja ja perinteitä, jotka luovat joulun.
Joulupöydän tärkein asia?
Kinkku, laatikot, rosolli, kylmäsavulohi ja oma tekemä kaurataatelilimppu. Jälkiruokana sekahedelmäsoppa ja vaniljakastike/kermavaahto. Näitä pitää olla joulupöydässä aina.
Voisitko viettää joulua ulkomailla?
En. Joulu vietetään kotona.
Jos viettäisit joulua ulkomailla, minne matkustaisit?
Jos ihan pakko olisi jonnekin lähteä, niin Ruotsin Lappiin voisin kuvitella itseni keskelle lumikinoksia johonkin erämaamökkiin takkatulen äärelle. Revontulet loimuaisi ja ulkona paukkuisi pakkanen.
Paras joulumusiikkivinkkisi?
Mulla soi yleensä Jouluradio lähes yötä päivää radiosta. Ylihuomennahan se taas alkaa kuulua myös radion taajuuksilta. Tykkään vanhoista suomalaisista joululauluista kuten Ragni Malsténin Joulupolkasta.
Paras jouluelokuva?
Joulutarina katsotaan perheen kesken joka vuosi vähintään kerran. Lumiukko on myös tietysti jouluaaton klassikko, joka katsotaan aina.
Joulutortut vai piparkakut?
Molemmat on hyviä, mutta ehkä hitusen enemmän tykkään joulutortuista. Ja ne pitää tehdä aidosta voitaikinasta ja hillosilmäksi joko perinteinen luumu tai omenakaneli.
Avaatteko joululahjat aamulla vai illalla?
Joululahjat avataan iltapäivällä pukin vierailun jälkeen.
Ostatko itsellesi joulukalenterin?
Ostan, tottakai. Tänä jouluna bongasin nettikirppikseltä vanhan Partiolaisten joulukalenterin, joka tulee mun kalenteriksi. Lapsillakin on jo Kinder-kalenterit odottamassa joulukuun alkua. Miehelle ostan perinteisesti Veikkauksen arpakalenterin synttärilahjaksi marraskuun lopulla.
Koska voi aloittaa joulukoristelun?
Syyskuun hämärissä voi aloitella kynttilöillä ja tunnelmavaloilla. Pikkuhiljaa siitä sitten alan lisäillä valoja ja tähdet syttyy marraskuussa. Joulukuun alussa viimeistään tontut hyppii esiin. Joulukuusi tuodaan sisälle pari päivää ennen aattoa.
Koska joulu ajetaan ulos?
Minähän en luopuisi joulusta millään. Tosin nyt, kun meillä on tammikuussa synttärisankari, jonka synttärit yleensä vietetään Nuutin päivän tienoilla, on täytynyt synttäreihin mennessä jo vähän siivoilla enimpiä jouluja pois. Mutta valot ja tähdet meillä saattaa olla vielä tammikuun loppupuolelle asti. Viimeiset ulkovalot sammuttelen vasta helmi-maaliskuussa. Meillä täällä maalla on niin pimeää talvisin, että ei valoista ole kiire luopua.
Mukava kun vastailit haasteeseen! Kuulostaa herkulliselta tuo itse tehty kaurataatelilimppu. Oletko joskus jakanut reseptin tänne blogiin? Vai onko perhesalaisuus? 😀
VastaaPoistaMaalla ajellessa on ihanaa, kun jouluvalot näkyvät reilusti ennen ja jälkeen joulun. Joulutarina meilläkin on usein katsottu ja on pinossa odottamassa. Jouluradiossa on monenlaista ihanaa kuunneltavaa. Paljon samaa ja jotain erilaista löytyy perinteistämme, mikä onkin joulun rikkaus. ✨
Kiitos mukavasta kommentista :)
PoistaOlen jakanut ohjeen joskus vuosia sitten. Ohje on Kotilieden Suuresta Joulukirjasta, joten ei ole salaisuus :) Tässäpä ohje vielä:
KAURALESE-TAATELILEIPÄ
5dl vettä
50g hiivaa
2tl suolaa
1 paketti (250g) taatelia
4dl kauraleseitä
4dl sämpyläjauhoja
n. 6-7dl vehnäjauhoja (osan voi korvata graham- tai hiivaleipäjauhoilla)
1dl öljyä
1. Paloittele taateli pieniksi paloiksi ja varmista, ettei taikinaan tule taatelin siemeniä.
2. Liuota hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen ja lisää suola, taatelit, leseet ja osa jauhoista. Sekoita tehokkaasti, jotta taikina saa ilmaa. Lisää loput jauhoista taikinaan hyvin vaivaten ja lisää lopuksi öljy.
3. Anna taikinan levätä ja kohota lämpimässä paikassa noin tunnin tai kunnes se on kohonnut lähes kaksinkertaiseksi.
4. Vaivaa taikinaa jauhotetulla leivinpöydällä ja leivo taikinasta 4-5 matalaa leipää. Anna leipien kohota.
5. Voitele leivät kananmunalla ja koristele leivän pinnat kauraleseillä. Paista 200-asteisessa uunissa n. 30-40 minuuttia.
Ai että mikä joulun tunnelma tästä postauksesta huokuu <3 Oon ihan samaa mieltä joulukuusen suhteen, aito sen olla pitää!
VastaaPoistaVoi kiitos <3
Poista