~ Kuka tuntisi joulun paremmin kuin lapsi pehmein kätösin?
Hän koskee ruutua sormellaan, ja hiutale sulaa lennostaan, ja pimeä ruutu valkenee, ja tähti suurena säteilee. ~

lauantai 16. marraskuuta 2013

Askeleen lähempänä joulua

Kerrankin hyvissä ajoin!
Uuni, sauna ja kylppäri on kuurattu joulukuntoon!! :) Onpas niin hyvä ja puhdas mieli. Tosin uunin saattaa joutua vielä muutamaan kertaan pesemään uudelleen, kun aloitetaan joululeipominen, mutta onpahan nyt puhdas ainakin vähän aikaa :)


Joulusauna onkin yleensä olennainen osa meidän jouluaaton perinteitä. Joskus voisi kokeilla, miltä tuntuisi aloittaa jouluaatto aamusaunalla, mutta voisi se vähän oudolta tuntua, kun meillä saunan lämmitys on aina kuulunut illan hämäriin. Jotenkin ajatus hämyisestä kynttilöin koristellusta lempeälöylyisestä saunasta kaksin miehen kanssa lapsen jo mentyä unten maille kuulostaa rentouttavammalta kuin kiireinen aamusauna kaikkien viimeisten joulupäivällisen viimeistelyjen ja joulupukin jännitysten keskellä ;)


Joulusauna onkin vanha suomalainen perinne, johon valmistauduttiin pitkään ja hartaudella. Saunan lämmitys aloitettiin aikaisin ja saunassa oltiin hiljaa, ettei sääsket ja itikat seuraavana kesänä kiusaisi. 
Nykyäänhän joulusauna on puhdistautumista ja joulutunnelman luomista varten.
(lähde: Wikipedia)


Kuuluukos joulusauna sinun perinteisiin? Ja saunotko mieluiten aamulla, päivällä vai illalla? :)


2 kommenttia :

  1. Kateellisena luen, kun itsellä kaikki siivoukseen liittyvä vielä ihan vaiheessa :) Meillä joulusauna on tyypillisesti sijoittunut aatonaattoiltaan.

    VastaaPoista
  2. Älä suotta ole kateellinen! :) Itsestä tuntuu, että mikään muu ei sitten ole edistynytkään. Vaikka pikkuhiljaa kait sitä joulua tulee laiteltua, sinne tänne :)

    VastaaPoista