~ Kuka tuntisi joulun paremmin kuin lapsi pehmein kätösin?
Hän koskee ruutua sormellaan, ja hiutale sulaa lennostaan, ja pimeä ruutu valkenee, ja tähti suurena säteilee. ~

tiistai 29. syyskuuta 2015

Mielentila

Mistä tuntee jouluihmisen? Mikä saa ihmisen miettimään jouluisia ajatuksia jo elokuun lämpiminä öinä?

Minut tunnistaa jouluihmiseksi ainakin rakkaudesta kynttilöihin. Pidän eniten klassisista valkoisista tai punaisista pilarikynttilöistä, koska niiden valo on lämmin, kutsuva ja niistä saa nauttia pitkään. Pidän myös pienten tuikkujen kirkkaasta sädehtivästä valosta kuin pienistä tähdistä. Rakastan myös lyhtyjä ja niitä tupsahtelee sinne tänne etenkin syksyisin. Nautin kuulaista syysilloista, kun nakkaan viltin harteille ja lähden sytyttelemään lyhtyjä ympäri pihaa. Kuinka ne valaisee kauniisti puita ja pensaita; saa luonnon elämään, vaikka on jo pimeää. Kynttilöihin liittyy myös vahvasti muisto lapsuudesta ja sammuvan tulitikun tuoksusta. Joskus täytyy sytyttää kynttilä tulitikuilla ihan vain tuon tuoksun vuoksi.

Jouluihmisenä tykkään myös suunnitella, listata asioita, leipoa, fiilistellä, laulaa ja kuunnella joululauluja. Mielestäni jouluiset koristeet ja valot on kauniita. Tykkään tehdä myös jotain itsekin.
On ihana alkaa miettiä, millaisilla muistamisilla ilahduttaisi ketäkin. Kelle leipoisi joululimpun, kelle kenties askartelisi lapsen kanssa jotain. Kuka ilahtuisi kirjalahjasta tai lämpimästä torkkupeitosta? Tänä vuonna hommaan itselleni joulukirjan, jonne voin tehdä muistiinpanoja, koska ideoita tuntuu tupsahtelevan mieleen milloin missäkin.

Jouluun liittyy myös valtava ilo ja odotus. Lapsen myötä myös usko satuihin ja tonttuihin on saanut taas ihan uuden merkityksen. On ihana nähdä, kuinka lapsi nauttii joulun valmisteluista ja ilahtuu pienistä yllätyksistä, joita joulun aikaan ilmestyy (esim. joulukalenteriin sujahtaa yön aikana pieniä yllätyksiä). Lapsen myötä ehkä pieni ripaus omia jouluperinteitä säilyy tulevaisuudessakin, koska kaunein kiitos, minkä lapselta voisi saada kaikesta olisi, että hän jonain päivänä vaalisi opettamiani perinteitä ja kertoisi niitä eteenpäin tuleville sukupolville.


Mutta jouluihminen voi olla myös ilman materiaa. Jouluihmiselle joulun voi tuoda vaikka vain yksi kynttilä keittiön akkunalla ja joulupipari kahvin kanssa. 
Koska...
Mielestäni Peltsi kiteytti hyvin ajatuksen Lapista ohjelmassaan Peltsin Lappi. 
Lappi on mielentila.
Niin on joulukin.
Kun kerran käyt Lapissa, tahdot sinne aina vain takaisin.
Kun kerran olet hurahtanut jouluun ja joulun tunnelmaan, tahdot aina olevan joulu. 
Ainakin puolet vuodesta se on mielessä lähes joka päivä.
Sydämessä aina.


Kuvat: Pinterest

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti